De arbeidsmarkt is voortdurend in beweging. Banen veranderen, ontstaan en verdwijnen en mensen moeten steeds langer doorwerken dan voorheen. Dat betekent dat niet alleen wordt verwacht dat medewerkers zich aanpassen aan de steeds veranderende arbeidsmarkt, maar ook dat zij dit tot oudere leeftijd doen.

Uit het Werkonderzoek 2022 blijkt dat de helft van de medewerkers in het openbaar bestuur niet kan en/of wil doorwerken tot hun 67e jaar. Veel organisaties vragen zich dan ook af hoe ze de inzetbaarheid van hun medewerkers verhogen. Het antwoord daarop presenteren we in dit artikel.

 

De cijfers op een rij

Op basis van het Werkonderzoek 2022 blijkt dat 61% van de 55-plussers in het openbaar bestuur en 54% in de sector onderwijs en wetenschap niet tot hun 67e jaar wil werken.
48% van de medewerkers in het openbaar bestuur en 53% van de medewerkers uit de onderwijssectoren zegt zichzelf niet in staat te achten door te werken tot hun 67ste.

 

Langer doorwerken bevorderen

Zonder passende maatregelen dreigt op zijn minst een deel van deze groep voortijdig uit te vallen. Er zijn een aantal voorwaarden die het langer doorwerken kunnen bevorderen:

  • Minder uren of minder dagen werken;
  • Lichter werk (fysiek en/of psychisch);
  • Voldoende steun van collega’s en werkgever.

 

Meer weten?

Wil je meer weten over inzetbaarheid van medewerkers en andere aanverwante thema’s over het werken in het openbaar bestuur? Download dan het Kernrapport Werkonderzoek 2022.