De krapte op de arbeidsmarkt stijgt en dus is het voor organisaties van cruciaal belang om medewerkers aan te trekken en te behouden. Talentmanagement is daarvoor een van de oplossingen. In de onlangs verschenen publicatie ‘Talentmanagement als remedie tegen dreigende personeelstekorten’ (Ben Rogmans en Nadina Bricic, Intelligence Group) wordt onderzocht hoe talentmanagement optimaal ingezet kan worden om personeelstekorten te remmen.

portret-Ben Rogmans

Ben Rogmans

Ben Rogmans is medeoprichter van de Intelligence Group en directeur Arbeidsmarktkansen.nl.

Portret Nadina Bricic

Nadina Bricic

Nadina Bricic is arbeidsmarktanalist bij Intelligence Group.

Talentmanagement als middel voor het remmen van personeelstekorten

Op basis van de data uit het Werkonderzoek 2022 hebben de onderzoekers gekeken naar de relatie tussen aandacht voor talentmanagement, leiderschap en eNPS-scores (employer net promotor scores: de mate waarin medewerkers hun werkgever bij vrienden, familie of kennissen aanbevelen). Hieruit blijkt dat in organisaties waar meer aandacht wordt besteed aan talentmanagement, medewerkers hun organisatie vaker aanbevelen als werkgever bij vrienden, familie en kennissen en dat medewerkers hun leidinggevende ook een positievere beoordeling geven.

De conclusie is daarom dat organisaties die aandacht hebben voor talentmanagement, inspirerend leiderschap en ontwikkeling van de medewerkers, er aanzienlijk veel beter voor staan dan organisaties die dat (nog) niet hebben. Bekend is dat werkgevers met een hoge eNPS-score minder problemen hebben bij het werven van (schaars) personeel. Aandacht voor talentmanagement en ontwikkeling biedt daarnaast meer kansen voor interne doorstroom van medewerkers uit overbodig geworden functieprofielen naar meer schaarse profielen.

 

Hoe meer aandacht voor talentmanagement hoe hoger de tevredenheid

Uit het onderzoek blijkt ook dat de tevredenheid met het werk en de werkgever toeneemt naarmate er meer aandacht is voor talentmanagement, inspirerend leiderschap en ontwikkeling van de medewerkers. Die drie factoren hangen nauw met elkaar samen en versterken elkaar.

Tegelijkertijd, en dat is in een krappe arbeidsmarkt minstens even belangrijk, geldt dat waar minder aandacht is voor talentmanagement medewerkers minder tevreden zijn over hun werk, hun werkgever en hun direct leidinggevenden, en een lagere eNPS-score geven. Medewerkers binnen organisaties die minder tevreden zijn, zijn vanzelfsprekend het meest gevoelig voor een aanbod van een externe werkgever. Aandacht voor talentmanagement is dan ook van cruciaal belang voor organisaties.

 

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe je talentmanagement kunt inzetten als remedie tegen dreigende personeelstekorten? Download hier de complete notitie ‘Talentmanagement als remedie tegen dreigende personeelstekorten’. In de notitie worden ook diverse aanbevelingen gegeven.

 

Webinars rondom Werkonderzoek 2022

In samenwerking met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties organiseert Venster voor Medewerkers een reeks webinars op basis van het Werkonderzoek 2022. Talentmanagement is één van de onderwerpen die op 20 april 2023 is besproken tijdens een webinar.

Benieuwd welke thema’s nog meer aan bod komen? Via deze link vind je meer informatie, meld je je aan voor de komende webinar én kun je alle reeds uitgezonden webinars terugkijken en verdiepende informatie vinden over de diverse onderwerpen.