De BEL Combinatie bestaat sinds de ambtelijke fusie in 2008 en is de gezamenlijke werkorganisatie van de gemeenten Blaricum, Eemnes en Laren (BEL). Het team HRM van de BEL Combinatie heeft de ambitie om een stevige bijdrage te leveren aan de ontwikkelingen in de organisatie. Margot Beneken, coördinator HRM, vertelt over de teamambities en de redenen om deel te nemen aan het High Performance Team (HPT)-traject.

HPT BEL combinatieHet team HRM bestaat uit zeven mensen en is verantwoordelijk voor grofweg twee vakgebieden: advies en administratie. Drie teamleden zijn HR-adviseur die het management begeleiden en ondersteunen bij personele- en organisatievraagstukken. Daarnaast nemen drie medewerkers de salaris- en personeelsadministratie voor hun rekening. Wanneer nodig voegt een externe collega tijdelijk expertise toe aan het team. Coördinator Margot Beneken is leidinggevende van het team: “Het is een divers team met mensen van zowel voor als na de vorming van de BEL Combinatie. Er zijn verschillen in leeftijd, werkstijl, werkervaring en natuurlijk ook in het soort taken.”

Organisatieontwikkelingen

“We willen als team een professionaliseringsslag maken, waarmee we de organisatie beter van dienst kunnen zijn bij de behandeling van strategische organisatievraagstukken”, vertelt Margot. De BEL Combinatie zit in een organisatieontwikkeltraject dat zich richt op groei naar een toekomstbestendige en wendbare organisatie.

“Het is daarom van belang dat – naast HRM – ook de medewerkers een ontwikkeling doormaken. Zij krijgen bijvoorbeeld meer verantwoordelijkheden, gaan meer eigen keuzes en inschattingen maken. Dit vraagt van hen een andere houding, ten opzichte van collega’s, management, bestuur, en ook ten opzichte van inwoners. De manier van aansturen speelt ook een rol: hoe breng je het beste in mensen naar boven? Hoe organiseer je het werk naar ‘mensen in hun kracht’ in plaats van naar functies? Het team HRM heeft een belangrijke rol in dit proces en neemt daarom graag deel aan het HPT-traject.”

Margot Beneken, coördinator HRM, vertelt waarom haar team meedoet aan het HPT-traject.

Leerdoelen

Het team HRM wil nog meer en beter in hun rollen groeien en doorontwikkelen. De collega’s van de personeels- en salarisadministratie worden steeds meer de eerste vraagbaak voor medewerkers met vragen over onder andere salaris, verlof en declaraties. Voorheen waren het de adviseurs die als eerste vraagbaak fungeerden. De adviseurs krijgen meer ruimte om hun rol naar het management en de organisatieontwikkeling te verdiepen.

Margot: “Met het HPT-traject leren we hoe we deze nieuwe verdeling het slimst samen kunnen organiseren. We hebben onze tweede teamsessie achter de rug. Erg leuk om op deze manier inzicht te krijgen in hoe we het doen en waar we verbetering of versterking in kunnen aanbrengen! We zijn ontzettend gemotiveerd en benieuwd naar de resultaten.”

Hoe ziet het HPT-traject er de komende periode uit?

Het team HRM heeft de HPT-zelfscan ingevuld. Met de zelfscan krijgen ze inzicht in de vraag hoe ze als team scoren op de zes ingrediënten; de zes kenmerken waaraan een High Performance Team voldoet. In verschillende sessies gaan het team aan de slag met de HPT-scanresultaten en de leerdoelen die het team vooraf heeft gesteld.