
Hoe beoordelen medewerkers de mogelijkheden voor leren en ontwikkelen bij het Rijk?
Een leven lang ontwikkelen is een van de belangrijkste thema’s voor de Rijksoverheid. Zeker met het oog op de vergrijzing en de schaarste op de arbeidsmarkt. Maar hoe ervaren medewerkers binnen het Rijk de mogelijkheden voor leren en ontwikkelen (L&O)? Dat onderzocht Venster in opdracht van het ministerie van BZK op basis van het Werkonderzoek.
Leren en ontwikkelen bij het Rijk
Het onderzoek richt zich op drie aspecten van leren en ontwikkelen: loopbaanontwikkeling, leeractiviteiten en talentmanagement. Waar loopbaanontwikkeling vooral is gericht op het leren en ontwikkelen voor toekomstige functies, zijn training en opleiding vooral gericht op het leren en ontwikkelen van medewerkers om de huidige functie te kunnen uitoefenen. Talenmanagement heeft tegelijkertijd beide aspecten in zich. In dit artikel zetten we kort de conclusies van alle drie de aspecten op een rij.
Loopbaanontwikkeling
Op een schaal van 1 (zeer ontevreden) tot en met 5 (zeer tevreden) geven rijksambtenaren gemiddeld een 3,5 voor de loopbaanontwikkelingsmogelijkheden. Leidinggevenden blijken een stuk tevredener te zijn dan ambtenaren in een niet-leidinggevende functie. Bovendien blijken lager opgeleide medewerkers en jongeren tevredener te zijn dan hun hoger opgeleide en oudere collega’s.
Leeractiviteiten
Rijksambtenaren volgen gemiddeld vier verschillende leeractiviteiten per jaar, variërend van formele trainingen tot informele sessies zoals coaching en intervisie. Hoger opgeleiden nemen vaker deel aan informele activiteiten, terwijl middelbaar opgeleiden de meeste formele trainingen volgen. Belangrijk is dat persoonlijke drijfveren, zoals professionele gedrevenheid en anticipatie, bepalend zijn voor deelname.
Talentmanagement
Talentmanagement wordt gemiddeld beoordeeld met een 2,87, wat wijst op een gebrek aan zichtbaarheid. Oudere medewerkers en medewerkers met een tijdelijk contract ervaren dit aspect positiever dan jongere en vaste krachten. De mate waarin leidinggevenden rekening houden met persoonlijke wensen en met toekomstplannen inspireert, blijkt van groot belang voor het positief beoordelen van het talentmanagement.
Meer weten?
Wil je meer weten over leren en ontwikkelen bij het Rijk? Download hier de notitie. In de notitie zijn diverse lessen voor het L&O-beleid bij het Rijk.
Over het Werkonderzoek
Venster doet 2-3 jaarlijks een groot Werkonderzoek onder 100.000 ambtenaren, in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en in samenwerking met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Met dit onderzoek wordt inzicht verkregen in hoe medewerkers denken over verschillende HR- en organisatiethema’s zoals het werkklimaat, welzijn en groeimogelijkheden. De resultaten van het onderzoek over 2022 zijn gebundeld in een kernrapport. In 2024 is een nieuw Werkonderzoek uitgevoerd, de resultaten hiervan worden medio 2025 gepubliceerd.