in-en uitstroommotieven bij het Rijk

De meeste Rijksmedewerkers zijn tevreden over hun baan, zo blijkt uit het Werkonderzoek. Maar waarom kiezen mensen ervoor om bij het Rijk te gaan werken en wat zijn de redenen voor hun vertrek? In deze tijden van arbeidsmarktkrapte zijn deze vragen meer en meer van belang. Daarom onderzocht Venster op basis van het Werkonderzoek de in-en uitstroommotieven bij het Rijk. De inhoud van het werk blijkt voor medewerkers in het Rijk verreweg de meest genoemde reden om te kiezen voor hun huidige baan, maar ook de meest genoemde reden om te vertrekken. 

Bepalende factoren voor instroom

De inhoud van het werk (77%) is voor medewerkers in het Rijk verreweg de meest genoemde reden om te kiezen voor hun huidige baan. Ook het maatschappelijk belang van het werk (54%) en de loopbaanmogelijkheden (43%) zijn belangrijke redenen.  

Medewerkers geven aan dat de inhoud van het werk, naast het meest genoemde instroommotief, ook de belangrijkste reden is voor vertrek uit de sector Rijk (36%). Dit wordt gevolgd door de reden dat men iets nieuws of anders wilde gaan doen (30%), de werkwijze en cultuur in de organisatie (27%) en, in iets mindere mate, de loopbaanmogelijkheden (24%).  

Bepalende factoren voor vertrek

Uit de analyse blijkt dat ontevredenheid over de inhoud van het werk sterk van invloed is op de vertrekintentie van medewerkers bij het Rijk. Naar mate medewerkers minder tevreden zijn over hun werk, zoeken zij vaker naar een andere baan. Daarnaast spelen ook andere factoren een rol, zoals de loopbaanmogelijkheden, de wijze van leidinggeven, de mate waarin medewerkers de kans krijgen om te doen waar zij goed in zijn en onvrede over de werkwijze en cultuur. Verder blijkt dat leeftijd, opleidingsniveau en of iemand werkt binnen de uitvoering, advisering of beleid ook een rol speelt in het zoeken naar een andere baan.  

Meer weten?

Wil je meer weten over de in-en uitstroommotieven bij het Rijk? Download de notitie . In de notitie zijn diverse lessen voor HR-beleid opgenomen.  

Over het Werkonderzoek 

Venster doet iedere 3 jaar een groot Werkonderzoek onder 100.000 ambtenaren, in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en in samenwerking met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Met dit onderzoek wordt inzicht verkregen in hoe medewerkers denken over cultuur, samenwerking en groeimogelijkheden. De resultaten van het onderzoek over 2022 zijn gebundeld in een kernrapport