Rapport ‘Monitor Afspraken Hervormingsagenda Jeugd

Het rapport ‘Monitor Afspraken Hervormingsagenda Jeugd 2024’ van Venster is op 5 november jl. aangeboden aan de Tweede Kamer. Naast het rapport is er ook een dashboard ‘Afsprakenmonitor Hervormingsagenda Jeugd’ verschenen. Hiermee wordt inzicht verkregen in de voortgang per afspraak van de Hervormingsagenda.

De Hervormingsagenda Jeugd 2024 is een groot pakket afspraken om de jeugdzorg te verbeteren.

Belangrijkste conclusies rapportage

In het rapport ‘Monitor Afspraken Hervormingsagenda Jeugd 2024’ zijn drie conclusies opgenomen:

  1. Veel is in gang gezet, maar de meeste afspraken zijn nog niet afgerond. Veel deadlines zijn in tweede helft 2024 en 2025, na de peildatum van het onderzoek.
  2. De voortgang wordt volgens de actoren beïnvloed door wederzijdse afhankelijkheden.
  3. Er is een achterstand op de planning

Rapport ‘Monitor Afspraken Hervormingsagenda Jeugd 2024’

Vincent Karremans, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, gaat in een brief in op de voortgang van de Hervormingsagenda Jeugd. Daarover wordt het volgende vermeld:

Voortgang in beeld

‘Eén van de afspraken in de Hervormingsagenda Jeugd is dat de uitvoering goed wordt gemonitord. We zetten hiervoor een aantal instrumenten in, zoals de Leefwereldtoets, de Hervormingsagenda Afspraken Monitor (hierna: HA-monitor) en (op termijn) de structurele centrale monitor van het jeugdstelsel.’

Monitoring in handen van ICTU

De uitvoering van de HA-monitor is in handen van een onafhankelijke partij: ICTU. Zij heeft recent haar eerste rapportage opgeleverd. Deze treft u als bijlage bij deze brief aan. De HA-monitor is primair gericht op het in beeld brengen van de voortgang op de inspanningsafspraken. Voor het maken van deze rapportage zijn verschillende partijen bevraagd: Rijk, VNG, jeugdzorgregio’s, gemeenten, aanbieders, professionals en de werkorganisatie KBL.

Deskundigencommissie Jeugd

Het rapport vormt input voor de in april jl. gestarte Deskundigencommissie Jeugd die het kabinet heeft ingesteld om begin 2025 een zwaarwegend midterm advies uit te brengen. Opdracht van de Deskundigencommissie is dat zij advies geeft over de uitvoering van de maatregelen en de gepleegde inspanningen in het kader van de Hervormingsagenda Jeugd, mede in relatie tot de uitgavenontwikkeling.

Dashboard

Met het dashboard kunnen gebruikers inzicht krijgen in de voortgang per afspraak van de Hervormingsagenda Jeugd. Dit geeft gebruikers de mogelijkheid om afspraken te monitoren en tevens cijfers van andere organisaties in te zien. Hierdoor kunnen zij van elkaar leren.

Het dashboard is toegankelijk voor alle actoren in de Hervormingsagenda en te raadplegen via deze link. Vragen over het dashboard? Bekijk dan dit webinar.

Over Venster

Het dashboard ‘Afsprakenmonitor Hervormingsagenda Jeugd’ sluit aan bij de activiteiten van Venster. Dit platform biedt een uitgebreide benchmark voor gemeenten, waterschappen en uitvoeringsorganisaties.