
Terugkijken: Webinar ‘Hoe pak je een ravijn beet? Van financieel ravijn naar toekomstbestendige gemeente’
Het ravijnjaar 2026 komt eraan. Voor bezuinigingen wordt al snel gekeken naar de gemeentelijke organisatie. Maar in hoeverre kun je wel of niet op de ambtelijke organisatie bezuinigen? Hoe staat het er in jouw gemeente voor ten opzichte van andere gemeenten? Wat is je handelingsperspectief? Daarover ging het webinar ‘Hoe pak je een ravijn beet?’, georganiseerd door Haagse Beek en Venster, op maandag 12 mei. Het webinar is nu terug te kijken.
Over het webinar
In dit webinar (50 minuten) vertelt gemeentesecretaris Dick Emmer hoe hij de bezuinigingen heeft aangepakt. Marc Huijben en Walter Huith vertellen over de manier waarop je als gemeente inzicht kunt krijgen in je kosten en deze kunt vergelijken met andere gemeentes. Vensters voor Bedrijfsvoering helpt daarin om een geobjectiveerd gesprek te voeren.
Bekijk eerst waar je op wilt inzoomen en doe dat vervolgens gericht en met je medewerkers, is de belangrijkste les in het webinar. Zwolle hanteert daarvoor de ‘Focusweken’ met concrete resultaten en een gedegen voorbereiding en duidelijke keuzes voor de volgende coalitieperiode als gevolg.
Over de sprekers
Dick Emmer, gemeente Zwolle
Dick Emmer, gemeentesecretaris en algemeen directeur van de gemeente Zwolle. Met jarenlange ervaring als gemeentesecretaris in drie gemeenten, als loco-secretaris, wethouder en bestuurslid van zowel de VGS als de stuurgroep van Venster brengt Dick kennis en bestuurlijke ervaring met zich mee. In Zwolle zet Dick zich in voor meer duidelijkheid, efficiency en ruimte binnen de organisatie. In dit webinar deelt hij zijn visie op het terugbrengen van sturingsdimensies en het creëren van heldere structuren binnen het gemeentelijk apparaat – thema’s waar hij ook recent over sprak in een podcast.
Walter Huith, Venster
Walter Huith is interim-manager met ruime ervaring als directeur bedrijfsvoering en hoofd financiën in de gemeentelijke praktijk. Hij was betrokken bij uiteenlopende bezuinigingsopgaven, organisatieontwikkeling en digitalisering. Met zijn kennis van financiën, processen en sturing helpt hij publieke organisaties om hun dienstverlening te verbeteren en beter voorbereid te zijn op toekomstige uitdagingen. Momenteel is hij als managementadviseur verbonden aan Venster voor Bedrijfsvoering.
Mark Huijben, Venster
Mark Huijben werkt aan het verbeteren van publieke organisaties, als organisatieadviseur en managementauteur. Daartoe is hij betrokken bij de Staat van de Uitvoering, het overheidsbrede benchmarkprogramma Venster/Rijksbrede benchmark en lid voorselectiecommissie Verkiezing Beste Overheidsorganisatie. Mark is afgestudeerd als Econometrist en Bedrijfseconoom en promoveerde in de Economie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij werkte daarvoor 16 jaar voor adviesbureau Berenschot als Director Kenniscentrum Bedrijfsvoering.
Terugkijken webinar ‘Hoe pak je een ravijn beet?’
Het webinar is terug te kijken via de website van Haagse Beek.