Venster in 2024
We kijken met veel plezier terug op 2024. Samen met onze adviseurs en partners hebben we weer veel gedaan en gerealiseerd: van de publicatie van diverse notities over werkgeluk en goed werkgeverschap tot de nieuwe raamovereenkomst met Effectory voor InternetSpiegel. Graag nemen we je mee langs een aantal hoogtepunten van het afgelopen jaar.
Dashboard Gemeentefinanciën uitgebreid en openbaar
Het dashboard Gemeentefinanciën van Venster is vanaf maart 2024 voor iedereen toegankelijk. Dat betekent dat iedere gemeente in Nederland toegang heeft tot alle data in het dashboard. Dit helpt gemeenten inzicht te krijgen in hun financiële positie. Essentiële vragen over de exploitatie worden daarmee beantwoord. Denk aan vragen als: Voor welke taakvelden maakt mijn gemeente hogere kosten dan andere? Hoe ontwikkelt de inhuur zich? Op welke thema’s zetten we verhoudingsgewijs veel eigen personeel in? En hoe hoog is de lokale belastingdruk?
In juli van dit jaar is het dashboard uitgebreid met alle inkomsten vanuit het Rijk. Daarmee weten gemeenten hoeveel baten zij vanuit het Rijk ontvangen in de vorm van SPUKS en subsidies. In het dashboard wordt in een oogopslag duidelijk hoeveel baten zij per inwoner ontvangen.
Meer over het dashboard Gemeentefinanciën
Nieuwe raamovereenkomst medewerkersonderzoek InternetSpiegel
Effectory is dit jaar opnieuw als winnaar uit de bus gekomen bij de Europese aanbesteding voor de uitvoering van het InternetSpiegel medewerkersonderzoek. Effectory was de afgelopen jaren al onze onderzoekspartner en zal dat de komende jaren wederom zijn. Catharina Kolar, projectleider InternetSpiegel (ICTU, programma Venster): ‘We kijken uit naar de verlenging van deze samenwerking en zien dit tegelijk ook als een nieuw begin waarin we samen met elkaar InternetSpiegel kunnen innoveren.’
Meer over de nieuwe raamovereenkomst
Venster-bijeenkomsten
Dit jaar organiseerden we wederom in samenwerking met de RBB-Groep de Dag van de Duiding. Op donderdag 12 september kwamen gemeenten, uitvoeringsorganisaties en waterschappen bijeen in Villa Jongerius. Centraal dit jaar stond ‘jouw invloed op de toekomst’. Daarover gingen meer dan 120 deelnemers met elkaar in gesprek. Ook in 2025 organiseren we weer een Dag van de Duiding.
Naast de Dag van de Duiding organiseerden we dit jaar ook een gezamenlijke duidingsessie voor waterschappen en een groot aantal individuele duidingen bij gemeenten, waterschappen en uitvoeringsorganisaties. Daarnaast initieerden we de leerkring ‘Grip op Verbonden Partijen’. Hoe houd je grip op verbonden partijen? Hoe houd je zicht op kosten, opbrengsten en risico’s? En hoe krijg je een volledig beeld van de prestaties? Samen met gemeenten en verbonden partijen gingen we daarover met elkaar in gesprek. Ook organiseerde we een de Leerkring van Noord-Brabantse gemeenten. Met leerkringen gaan we ook in het nieuwe jaar door. Wil je daarbij zijn? Laat dan je gegevens achter via info@venster.nl.
Verder waren we dit jaar aanwezig op het VNG Uitvoeringscongres waar we een sessie gaven over bezuinigingen. Op het A&O fondsen Festival namen we deelnemers mee in het binden, boeien en werven van medewerkers.
Werkonderzoek
Dit najaar heeft een nieuwe ronde van het grootschalige Werkonderzoek over de werkbeleving van werknemers in het openbaar bestuur en onderwijs plaatsgevonden. Het onderzoek is uitgezet onder ruim 85.000 werknemers en ingevuld door 42,9%. Belangrijke thema’s zijn onder andere de aantrekkelijkheid van het werk, het welzijn van werknemers en sociale veiligheid. Maar ook onderwerpen zoals managementkwaliteit, loyale tegenspraak, deskundigheid, prestaties, maatschappelijke impact en de organisatiecultuur komen aan bod. We kijken ernaar uit om met de resultaten aan de slag te gaan in het nieuwe jaar. De eerste publicaties op basis van het nieuwe Werkonderzoek worden vanaf medio 2025 verwacht.
Het Werkonderzoek is een coproductie van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, het CBS en programma Venster (ICTU).
Gedurende het jaar zijn er ook nog diverse publicaties op basis van het Werkonderzoek 2022 verschenen. Zo onderzochten we voor A&O fonds Gemeenten hoe het ervoor staat met de werkbeleving van jonge gemeenteambtenaren en de wil van gemeenteambtenaren om langer door te werken.
Personeelsenquête Rijk
In opdracht van en samen met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) voeren we het instrument ‘Personeelsenquête Rijk’ (PER) uit binnen de Rijksoverheid. Inzichten uit de PER dragen onder andere bij aan de ontwikkeling van (strategisch) HR- en organisatiebeleid binnen de Rijksoverheid.
Een van de PER-onderzoeken die we dit jaar hebben uitgevoerd was een nulmeting van de bekendheid en het gebruik van het Beleidskompas en de factoren die op bekendheid en gebruik van invloed zijn. Dit onderzoek betrof een samenwerking tussen het ministerie van BZK, het WODC en de Erasmus Universiteit Rotterdam. Benieuwd naar de bevindingen? Het rapport van de Erasmus Universiteit is hier te vinden.
Ook voerden we dit jaar een PER-onderzoek uit in samenwerking met de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). In het kader van een internationale vergelijking hebben we onderzoek gedaan naar de werkbeleving van rijksambtenaren. Thema’s zoals werktevredenheid, de rol van leidinggevenden en het management, teamprestaties en innovatievermogen zijn meegenomen in het onderzoek. Benieuwd hoe Nederland het doet ten opzichte van andere landen? De resultaten van dit onderzoek worden door de OESO gepubliceerd in de eerste helft van 2025. Ook vanuit ons programma zullen we hier aandacht aan besteden.
Rapport ‘Monitor Afspraken Hervormingsagenda Jeugd’
Begin november van dit jaar is het rapport ‘Monitor Afspraken Hervormingsagenda Jeugd’ van Venster aangeboden aan de Tweede Kamer. De Hervormingsagenda Jeugd 2024 is een groot pakket afspraken om de jeugdzorg te verbeteren. In het rapport zijn drie conclusies opgenomen:
- Veel is in gang gezet, maar de meeste afspraken zijn nog niet afgerond. Veel deadlines zijn in tweede helft 2024 en 2025, na de peildatum van het onderzoek.
- De voortgang wordt volgens de actoren beïnvloed door wederzijdse afhankelijkheden.
- Er is een achterstand op de planning van de Hervormingsagenda
Naast het rapport is er ook een dashboard ‘Afsprakenmonitor Hervormingsagenda Jeugd’ verschenen. Hiermee wordt inzicht verkregen in de voortgang per afspraak van de Hervormingsagenda.
Meer over het rapport ‘Monitor Afspraken Hervormingsagenda Jeugd’
Overheidsawards
Als lid van de voorselectiecommissie vanuit de overheidsbrede benchmark Venster waren we aanwezig bij de Dragon’s Den van de Overheidsawards op 27 september. ‘Op bezoek’ in gevangenis De Lik deden we verslag van de pitches van de tien overheidsorganisaties die streden om de titel ‘Beste Overheidsorganisatie van het Jaar’.
Lees het verslag
Dit jaar is Miriam Twilt-Mendonca, directeur Detentiecentrum Rotterdam uitgeroepen tot Overheidsmanager van het Jaar 2024. Gemeente Heemskerk kreeg de titel Beste Overheidsorganisatie van het Jaar 2024. Flitspanel, hét medewerkerspanel van en voor de publieke sector, is dit jaar ook benaderd voor de jaarlijkse nominatieronde voor de Verkiezingen Overheidsmanager & Beste Overheidsorganisatie.
Tot volgend jaar!
We kijken uit naar al het moois in het nieuwe jaar en wensen je fijne dagen en een gezond 2025! Wil je op de hoogte gehouden worden over interessante thema’s als werkgeluk en bedrijfsvoering? Schrijf je dan in via dit aanmeldformulier en volg onze LinkedIn-pagina.